vineri, 22 septembrie 2017

Broșura lui Daniel Feyns

INTRODUCERE

Acum ceva timp, publicam pe blogul dedicat Istoriei Legătoriei  câteva materiale, atât cât am putut găsi, despre familia de legători Feyns, de mare prestigiu în acest meșteșug. 

Încercasem la acea vreme să dau de Valentin Feyns, sigurul descendent pe care l-am găsit online, însă fără succes. Mai găsisem și o referință bibliografică la Daniel Feyns, care ar fi publicat o scurtă broșură numită ”Istoricul Legătoriei de Cărți”, pe care însă nu am văzut-o niciodată pe nicăieri.



După câteva mailuri nerăspunse, probabil neavând adresa corectă, am avut plăcerea să fiu sunat, după câteva luni, chiar de domnul Valentin Feyns. Nu primise niciunul din mesajele mele, dar găsise referințele la familia domniei sale pe blogul meu și decisese să mă contacteze. Căuta volume legate de înaintașii dumisale și bineînțeles, broșura. I-am răspuns cu neputința de a-l ajuta, având în vedere raritatea ei. 

Salvarea a venit de la domnul profesor Lucian Dogan, expert în restaurare de carte veche la Facultatea de Teologie și colaborator deosebit de amabil: o avea. Am răsfoit-o cu înfrigurare și i-am dat vestea domnului Feyns, care bineînțeles că a primit-o cu bucurie.

Domnul Dogan a fost destul de amabil să mi-o împrumute, într-un volum legat de domnia sa pentru colecția personală, dar nu numai atât, a fost de acord să o scanez și să o împart cu cititorii acestei pagini. Îi mulțumesc cu această ocazie pentru prietenie și amabilitate, dar mai ales pentru generozitate.

În clipa de față o scanez, iar odată scanată, va fi dată spre tehnoredactare domnului Ioan Asztalos din Sibiu, un alt entuziast al bibliopegiei, și postată într-un articol separat aici, pe blog. 

2 comentarii:

  1. Stimate domn, aceasta este chiar ultima postare la care m-aș fi așteptat să am public. Mă bucur că găsiți interes în aceste lucruri prăfuite și fascinante.

    RăspundețiȘtergere