joi, 27 septembrie 2018

Legătoria de la Șumuleu Ciuc

Am avut marea onoare de a discuta cu doamna Erzebet Muckenhaupt de la Muzeul Secuiesc al Ciucului, o somitate în studiul tipăriturilor  transilvane și austro-ungare, despre legătoria de la Șumuleu-Ciuc. 

Spre marea mea surprindere, domnia sa a publicat un catalog al expoziției cu această temă, pe care nu am reușit să-l găsesc online decât cu ajutorul răbdător al domniei sale, pe care îl puteți accesa în linkul de mai jos:




Legătură în plin, p.55


Cu toate că este în limba maghiară, este un important instrument de studiu, și un abstract în limba română poate fi consultate, la paginile 68-69.

Legătoria tipografiei de la Șumuleu Ciuc și-a început activitatea în prima jumătate a secolului XVII, având o înflorire deosebită în secolele XVII-XVIII. S-au păstrat echipamente tipografice, plăcuțe gravate, legături impecabile și cel mai important (pentru mine, păcătosul), uneltele de ”compactorie” adică rolete, filete și fleuroane de bronz, pe care sper să am ocazia să le studiez și să le cataloghez în mod riguros pe viitor. 



Fleuroane de bronz, p.56



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu