În legătorie, a scrie o carte înseamnă ceva cu totul diferit decât munca scriitorului. Scrierea înseamnă aplicarea literelor pe cotor sau copertă, fie în timbru sec, fie în folio sau în foiță de aur, iar cel care se ocupă de acest proces, ca de orice decorațiune de acest fel, este poleitorul (în engleză, finisher)
Vom trece în revistă metodele în ordine cronologică, de la cele mai vechi, tradiționale, la cele mai moderne.
Există patru metode mari: literele de mână, literele de casă, literele de presă și matrițele.
În engleză, handle letters (litere cu mâner), sunt unelte de sine stătătoare care au în loc de fleuron, forma literei.
Acestea erau folosite în legătoria clasică și încă sunt folosite de cei care iubesc tehnicile tradiționale pentru a pune titulrile, cu multă răbdare, pricepere și măiestrie.
Spațiul de pe copertă sau cel mai des, de pe cotor, era împărțit pe rânduri cu ajutorul unei ațe, cât să marcheze ușor pielea, apoi se imprima litera fierbinte în timbru sec. Urma în adâncime era pictată ușor cu o soluție de albumen (albuș), lăsat să se usuce, apoi se aplica prin suflare foița de aur, netezindu-se bine și presând din nou fiecare literă pe aur. Astfel, pentru un titlu cum ar fi EMINESCU OPERE COMPLETE s-ar fi folosit 12 unelte, aplicate de 21 de ori în piele în sec și de 21 de ori peste aur, cu cea mai mare precizie.
Cele vechi, precum cele din fotografiile prezente, din colecția proprie, fabricate în Magdeburg, erau turnate în matrițe speciale la temperaturi înalte. În zilele noastre atât literele de presă cât și cele de casă sunt gravate individual.
Literele acestea au fost create de bunul nostru prieten și partener, Kevin Noakes, de la BookBinDesigns.
2. Literele de casă
Literele de casă au o formă paralelipipedică, lungă, la capătul căreia există forma literei. Acestea sunt cele mai des întâlnite în atelierele de legătorie și sunt de două feluri: de alamă și de plumb.
Litere de alamă
Literele de alamă sunt de preferat deoarece sunt mult mai rezistente, mai dure și mai precise, însă mai scumpe, în timp ce literele de plumb sau de aliaj tipografic plumb-stibiu sunt mai moi, mai perisabile și își pierd din calități odată cu folosirea, însă sunt mult mai ieftine.
Litere de plumb (aliaj tipografic)
De obicei cele realizate la noi sunt din plumb, cu un conținut scăzut de stibiu, și sunt mai moi și oxidate în timp, iar cele străine au mai mult stibiu, sunt mai casante însă mai rezistente și nu oxidează prea ușor.
Litera de casă are următoarele părți componente:
Notă: această diagramă este adaptată din mai multe surse străine, nu am avut la dispoziție material tipografic în limba română. Cine cunoaște mai bine determinologia mă poate corecta.
a. Piciorul. Este baza literei, pe care stă vertical litera pentru a se observa caracterul. Atunci când este tăiat de un șanț orizontal, se obțin două picioare, de o parte și de cealaltă.
b. Corpul. Este partea masivă a literei. Este determinat de Înălțime, Lățime și Lungime.
c.Burta. Este partea anterioară a corpului, care conține canalul.
d. Spatele. Este partea posterioară a corpului, fără elemente distinctive.
e. Canalul. Este un șanț special marcat în partea de jos a burții ce indică, prin plasare și grosime, apartenența unei litere la un anumit set, putând fi culese mai ușor.
f. Blatul. Sau Baza, este partea plană, din partea superioară a corpului, de pe care se formează barba.
g. Barba. Sau Gâtul, este partea de material care se ridică de pe blat pentru a forma Fața, având rolul de a separa caracterul în spațiu imprimabil și spațiu neimprimabil.
h. Fața. Este partea plană de forma caracterului tipografic, care e singurul component ce ia contact cu suprafața de imprimat.
h. Umărul. Partea blatului de sub literă.
Dimensiunile literei sunt:
Înălțimea: măsurată de la picior la față
Lățimea de set: măsurată orizontal pe burtă sau spate
Mărime: măsurată de la burtă la spate, redată în Puncte.
Caracterele sunt de obicei redate, ca dimensiune, în puncte, existând culegeri de literă, numite probare, cu fiecare tip de literă (font/față) scrisă în anumite dimensiuni. Un probar de literă incomplet avem Aici.
Literele se culeg într-o ustensilă numită vingalac și se fixează într-o Casetă de Poleit, în limba germană, Schriftkasten, de unde termenul actual de Șriftcast. apoi se pun la încălzit și se presează pe materialul de imprimat, în cazul timbrului sec, sau pe folio sau aur în cazul poleirii.
3.Literele de presă
Literele de presă sunt similare celor de casă în constituție, cu diferența că au o înălțime mult mai redusă. Forma rectangulară și plată a bucăților de alamă le-a câștigat simpatica poreclă printre tipografii români de ”caramele”.
Litere de presă nesortate
Acestea sunt mult mai rezistente decât cele de plumb și sunt în genere confecționate doar din alamă sau bronz.
Litere sortate
Cele vechi, precum cele din fotografiile prezente, din colecția proprie, fabricate în Magdeburg, erau turnate în matrițe speciale la temperaturi înalte. În zilele noastre atât literele de presă cât și cele de casă sunt gravate individual.
Literele de presă se culeg și se așează în zaț (forma specifică rectangulara) sau cel mai des, se lipesc pe un carton sau o placă metalică. În cazul tirajelor mari, zațul se fixa în presa de poleit și se trăgeau exemplare multiple la aceeași temperatură și presiune. O metodă mai simplă, destinată unui volum sau două, este încălzirea acesteia pe o plită și așezarea scoarței cu folio și cu zaț cu tot în presă.
4. Matrițele
Matrițele de alamă sunt de obicei cele vechi, turnate, în ziua de azi preferându-se alama strict pentru modele decorative. Sunt deosebit de robuste, rezistente și bine făcute pot fi adevărate opere de artă.
Matrițele sunt forme metalice fixe ale unui nume sau unui titlu care pot f folosite ori de câte ori este nevoie, chiar și o singură dată.
Matrițele sunt de două feluri: de alamă și din aliaj.
Matriță de alamă: Carol Mill
Matrițele de alamă sunt de obicei cele vechi, turnate, în ziua de azi preferându-se alama strict pentru modele decorative. Sunt deosebit de robuste, rezistente și bine făcute pot fi adevărate opere de artă.
Matriță de aliaj magneziu: Viețile Sfi(n)ților din luna lui Iannuarie
Matrițele din aliaj sunt fie din zinc, fie din magneziu, însă din pricina largului uz al zincului s-a încetățenit denumire de ”zinc” pentru matriță, indiferent de material. Acestea snt mult ma ieftin de realizat decât cele din alamă, fiind obținute prin corodare chimică. Nu există dimensiuni în puncte pentru matrițe, fiind făcute conform nevoilor clientului. Se folosesc exact ca literele de presă.
Surse imagini:
www.bookbindesigns.co.uk
Colecție personală
Colecție personală
Foarte interesant si informativ, am citit cu placere! Haha haioasa denumirea de caramele intradevar, am si eu cateva
RăspundețiȘtergereImi place tehnica si as vrea sa aprofundez. Cum putem lua legatura? Va rog sa ma contactati la cormoran41@gmail.com. Va multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereBună ziua. Dorința mea e de a achiziționa cate 3 seturi A- Z gen Times new Roman,sau ceva similar şi chirilice românești tot 3 seturi iar de la 0-9 un singur set.
RăspundețiȘtergerePutem discuta la adresa de e-mail
rdspiri@gmail.com
Mulțumesc!