miercuri, 3 octombrie 2018

Patru cărți în legătură de epocă


Am avut prilejul să leg patru cărți deosebit de importante pentru un client: Petru Maior: Istoria pentru începutul Românilor în Dacia (două ediții, cea cu alfabet chirilic din 1834 și cea cu alfabet latin din 1883), Simeon Bărnuțiu: Dreptul public al Românilor, din 1867 și Nicolae Bălcescu: Istoria Românilor sub Mihai Vodă Viteazul  (care nu apare aici din pricina unui decalaj de executare).

Ediția lui Petru Maior din 1883 a venit la mine cu o copertă din pânză frumos executată, care după legare a rămas în colecția mea, din fericire, de unde am extras ornamentul de colț (ecoincoin-ul) folosit la toate cele patru cărți: 



Coperta ascundea un mic secret, de genul celor care sunt trecute cu vederea de către colecționari și anticari, dar care la mine nu prea a avut scăpare, anume, marca legătorului: 


o ștampilă indigo, pe forzațul fix posterior, al legătorului W. Steyer din Bistrița. 

Cele patru volume au fost legate într-o piele de oaie în care clientul și-a dorit cărțile, de culoare brună, cu chenar imprimat în timbru sec după modelul lui Steyer

cu titlul și autorul în auriu pe prima copertă. 


Înafară de volumul lui Bărnuțiu, care a fost desfăcut, curățat și recusut în întregime, tranșele celorlalte volume au rămas intacte: volumul lui Petru Maior mai vechi era stropit cu albastru pe tranșe, în timp ce volumul nou era marmorat. 


De menționat este că aici este vorba de un coligat refăcut: cele două părți, Istoria și Explicația la Istorie, au venit ca două volume separate, legate în cel mai amator mod cu putință undeva în secolul trecut, care aveau aceeași mărime, hârtie și caracter tipografic. Odată desfăcute, am observat nu numai că tranșele stropite se potriveau la fix, dar rămășițele de cotor de piele de pe dedesubt erau parte dintr-un întreg, cu sforile plasate la fel. Evident, era un singur volum care fusese despărțit și legat separat, și am decis împreună cu clientul să refacem volumul original. 



Cotorul a fost compartimentat conform dorinței clientului, în șase câmpuri: Câmpul I este al autorului, câmpurile III-IV de titlu iar câmpul VI de an. 

Fiind un bibliofil veritabil, comanditarul nu a lăsat hazardului niciun detaliu: a comandat personal hârtie marmorată de la foarte talentata Jemma Lewis, de o calitate ireproșabilă


în modele tradiționale (cocquille, dutch, peacock) în culorile tricolorului:



Volumul lui Bălcescu nu este prezent aici deoarece a fost executat separat, fiind nevoie de facsimilarea și patinarea a două file (cea de titlu și una internă). 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu