vineri, 6 aprilie 2018

Mânelnic (1846)

Acest volum a fost în primă fază un mister, deoarece a venit la mine cu pagini lipsă. Forzațul conținea notația: Spre Știință, despre Biserică, însă atât clientul cât și eu am fost un pic sceptici că acesta ar fi titlul original. Legătura originală, fără doar și poate modernă, nu contemporană publicării, era o legătură pe sfert în piele de calitate joasă (oaie cel mai probabil) cu hârtie verde lăcuită cu imprimeu ștanțat.


După ce am apelat la mai mulți cunoscători de carte veche, răspunsul a venit din partea domnului D.L., un colecționar cu cunoștințe vaste în acest domeniu: lucrarea se numea Mânelnic, publicată în 1848 la Iași. Nu numai că domnul mi-a furnizat informația, însă a fost destul de bun încât să-mi trimită fotografii cu paginile lipsă.


Clientul a fost deosebit de bucuros să afle și a considerat necesar să-mi solicite o posibilă completare a volumului aflat la mine.

Am procesat imaginile trimise de domnul D.L. pe cât de bine am putut, am printat totul la scară pe hârtie manuală cu filigran, am tonat hârtia pentru a ajusta gradul de alb murdar caracteristic și am patinat-o prin metode proprii pentru a echilibra aspectul cu restul cărții și am presat totul.


În paralel, volumul a fost descusut și desfăcut, foile au fost spălate într-o baie de hidroxid de calciu slab pentru refacerea rezervei alcaline și deacidificare, apoi întreg volumul cu tot cu completări a fost reconstituit.


Volumul original era un Octavo de 18x11.5cm, 107 pagini plus 4. 


De moment ce clientul era și posesorul Opt-Glasarului, am folosit aceeași familie de  decorațiuni și aceeași piele de vițel tăbăcită vegetal, vopsită, stropită și lustruită. 


Fața a fost ștanțată în auriu cu un medalion romboidal cu Christos Pantokrator și titlul în alfabet chirilic (păstrând grafia din interiorul volumului)


iar spatele a primit o rozetă romboidală compusă din cele două fiare simetrizate în auriu. Gravurile volumului AICI. (editing)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu