marți, 5 septembrie 2017

Restaurare: Cartea de rugăciuni a Bunicii

Acum mai bine de  un an, un client mi-a încredințat cinci cărți pentru a le lega în piele, mai toate cu valoare emotională, printre care și cartea de rugăciuni care aparținuse bunicii sale. 


Volumul cu pricina era o cărticică de rugăciuni obișnuită, din colecția Albina, dar aflată într-o stare extrem de precară:  copertele din carton erau fragmentate și saturate de grăsime și praf, prinse cu bandă adezivă 


iar interiorul era și mai și: 


cusătura originală de ață de bumbac subțire fie se rupsese demult, fie rupsese paginile, așa că o fire binevoitoare a decis să lipească fiecare pagină cu scotch. 

Scotch care în timp, cel puțin câteva zeci de ani consider, și-a modificat compoziția, s-a lichefiat și a pătat în profunzime paginile însă a rămas lipit în mare parte. 

A trebui să dezlipesc cu mare grijă scotchul fără a smulge și hârtia, de pe vreo 100 de foi mici și fragile, din hârtie destul de proastă. 


Apoi am luat fiecare pagină din acestea la curățat cu toluen și presare la cald pentru a scoate uleiul care pătase paginile, măsură fără de care foile nu ar fi putut fi lipite din nou. 


Apoi am re-lipit foile rupte într-o singură bucată și acelea le-am re-împerecheat cu foile de care erau prinse (lucru și mai greu din moment ce pe jumătate din ele, numerele paginilor lipseau), le-am presat și cusut într-un volum ce putea fi în sfârșit, răsfoit din nou. Volumul a fost apoi îmbrăcat în piele de capră, bordo, în plin, într-un stil simplu dar elegant, care ar fi făcut cinte unei cărți atât de prețuite și citite, dar nu opultentă sau mândră în vreun fel. Clientul a fost foarte mulțumit, și nu a fost deloc surprins să afle că am muncit mai mult la acest mic volumaș, decât la celelalte cărți ale domniei sale luate dimpreună. 


Edit:

La cererea ea de a scrie o vorbă-două dacă este mulțumit, pentru secțiunea de testimonial, clientul meu, domnul Matica, a binevoit nu numai să scrie ceva, dar a scris lucruri minunate în urma vizitei la atelier pe blogul personal: 


2 comentarii:

 1. Superb, superb, superb. Ce buna ar fi o lista de preturi si cum pot fi trimise carti de la distanta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru aprecieri.

   O listă de prețuri este imposibilă. Fiecarte carte costă diferit, nu există nicio metodă de a standardiza nici legăturile personalizate, nici restaurările.

   Cărțile se pot trimite prin curier la atelierul meu din București, și tot la fel vin înapoi.

   Pentru detalii în cazul ambelor întrebări, aveți numărul meu pe blog, în partea dreaptă, la Contact.

   Vă rog să urmăriți următoarele videoclipuri pentru a înțelege de ce este imposibil un preț standard:

   https://www.youtube.com/watch?v=RyESLTkXNY4

   https://www.youtube.com/watch?v=20zKAlby49w&t=16s


   Mulțumesc.

   Ștergere