joi, 20 iunie 2013

Prima unealtă pe comandă - Kevin Noakes

Kevin Noakes produce cele mai bune și mai accesibile unelte de legătorie. Deși este teribil de modest, Kevin este omul cu mâini de aur” responsabil în a-i face pe alti legători ”cu mâini de aur” Nu numai că are un catalog extrem de bogat, dar poate produce și o sigură unealtă, la cerere, pentru client.

Cu ceva timp în urmă am cumpărat de la el următoarea unealtă:
Mi-a plăcut foarte mult designul, se potrivește perfect și ca ornament central, și ca ornament periferic:


Ornament central

Ornament periferic (colț)

Având în vedere că mulți clienți vor puțin mai multă decorație în legăturile lor și că unele stiluri istorice chiar o cer, simțeam nevoia unei unelte complementare acesteia, cu care să umplu colțurile în mod eficient. 

Este bine de știut că fiarele se pot combina pentru a obține compoziții mai complexe, dar este și mai bine de știut că nu toate fiarele se pot combina în mod plăcut. Cu alte cuvinte există fiare sau fleuroane (ștampile) care se potrivesc unele cu altele ca stil și altele care nu se potrivesc. 

Alegerea fiarelor potrivite nu numai că necesită un bun ochi și un simț estetic cât de cât dezvoltat, dar și o colecție bogată de fiare din care să alegem. Acum, există cazuri fericite și cazuri nefericite. Cazurile fericite sunt cele ale legătorilor care dispun de ambele. Cazurile nefericite sunt de două feluri: fie există simț artistic dar nu există unelte, fie există unelte dar nu există  simț artistic. 

Am văzut nu de puține ori legături cu tot felul de decorațiuni, care mai de care amalgamate, înghesuite și combinate, din toate stilurile posibile: arhaice, orientale, liniare, hașurate, punctate plus ceva zincuri. Eu fac parte deocamdată (și sper să nu mă înșel) din prima categorie. 

Am cerut domnului Kevin Noakes modelul original al uneltei iar domnia sa mi l-a trimis cu multă bunăvoință după ce i-am explicat la ce îmi trebuie:

Copyright Kevin Noakes, BookBinDesigns. A nu se reproduce

Pornind de la el, am gândit, măsurat, tăiat, lipit, adăugat și ajuns la următorul design:

 Copyright Mihai Vârtejaru, Arta Cărții, 2013. A nu se reproduce.

Nu numai că a fost de acord să îmi facă o singură unealtă, dar a făcut-o, a trimis-o și a ajuns în timp record: o săptămînă!
Din păcată, pozele sunt de azi, când era nou-nouță, scoasă din cutie, era absolut imaculată și strălucitoare. Dar totuși, o unealtă superbă.


Pagini de referință:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu