marți, 19 decembrie 2017

Legături de epocă: Petrini: Carte de Bucate

Trei legături (publicate separat aici) mi-au fost comandate de un vechi client, unul dintre cei mai pasionați bibliofili pe care i-am întâlnit, pentru a reproduce cât mai fidel legăturile destrămate în care se aflau sau a reface în același stil legăturile pierdute. 

Prima este o Carte de Bucate, de A. Petrini, publicată la I.G.Hertz București în 1926.

Legătura este una artistică, nu cea din tipografie, și a fost cusută pe benzi de bumbac și îmbrăcată în jumătate,


folosindu-se o pânză lăcuită vișinie pentru cotor și colțuri și o hârtie decorativă specială, numită Papier Tourniquet, în nuanțe de vișiniu, brun și negru. 


Nu mică mi-a fost surpriza să descopăr și această mică bijuterie la interior, pe forzațul fix, anume timbrul legătorului care a legat-o acum mai bine de 80 de ani: ”Tipografia Legătoria de Cărți Incadrare de Tablouri NICOLAE P.PEIU BÂRLAD”Clientul m-a rugat să păstrez nu numai timbrul, ci întreg forzațul, ceea ce am și făcut, operațiunea de dezlipire a ambelor forzațuri fără a rupe hârtia durând mai bine de o zi. 


Și nu doar de dragul deontologiei conservării: clientul meu era chiar descendentul legătorului!

Am reconsolidat legătura la interior, am rotunjit-o din nou și am lipit forzațurile cașerate pe hârtie de Ph neutru într-o nouă copertă care respectă culorile, 


folosind piele tăbăcită vegetal vopsită la culoarea dorită și o reproducere fidelă de hârtie Tourniquet, tratată cu shellac și ceară pentru a o face impermeabilă și a-i oferi un lustru aparte. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu