joi, 21 decembrie 2017

Legături de epocă: Dumnezeeștile Liturghii, Neamț, 1860.Cel de-al treilea volum al seriei prezentate de clientul meu a fost cel mai spectaculos: Dumnezeeștile Liturghii, tipărite la Neamț de Ieromonahul Teofilact în 1860. 


Un volum cu filele exemplar păstrate, nici măcar un colț îndoit sau o pată de ceară, gravuri curate, cusătură întreagă, 
însă cineva s-a ostenit să desfacă legătura în piele, a căror rămășițe se puteau observa pe alocuri, însă este posibil să fi fost montată într-o ferecătură bisericească de moment ce a fost păstrată atât de bine. 

Am construit un cotor flexibil cu nervuri false pe sub care cotorul cu nervuri aparente se putea deschide în voie. Am optat pentru această metodă din trei motive: păstrarea deschiderii orizontale și flexibile a cărții, nemodificarea structurii cotorului original și umidității filelor (prin lipiri suplimentare cu clei animal) și nu în ultimul rând, estetică și rezistență.Pielea tăbăcită vegetal a fost vopsită într-un castaniu cu ape, iar legătura a fost ținută într-un registru sobru: nicio decorațiune înafara unui medalion frontal cu Hristos Pantocrator, la fel ca legătura originală. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu