duminică, 10 septembrie 2017

Psaltire, Brașov, 1849Aș fi ipocrit să numesc lucrarea de față ”restaurare” deoarece volumul în sine a fost lăsat intact, doar coperta a fost refăcută. 


Unul dintre clienții mei fideli (și foarte încrezători în ceea ce fac din moment ce mi-a încredințat mai multe volume fără a ne fi văzut vreodată față în față) mi-a trimis un mic exemplar bine executat din Psaltirea de la Brașov, din 1949.


Corpul cărții bănuiesc că a fost neatins, sau citit de puține ori, cusătura rezistentă dar inflexibilă și coperta deteriorată. 


De moment ce stilul este unul amator, de început de secol XX, iar corpul cărții, lăsat în pătrat, a fost lipit cu prenadez direct de cotorul din imitație proastă de piele, nu am considerat potrivit să-i restaurez coperta, cum binea considerat și clientul meu, ci să fac una nouă, dar mai potrivită spiritului cărții. 
Blocul de carte a fost eliberat cu grijă din prinsoarea adezivului modern, a fost înlăturată mare parte, redându-i astfel flexibilitatea de deschidere, și a fost rotunjit. 


Am păstrat tranșele întregi, fără a tăia nimic, cum este procedura în cazul cărții vechi, însă am îndreptat colțurile îndoite (urechile-de-câine) și am finisat liniile generale pentru a da un aspect armonios.

Am confecționat coperta din piele de capră tăbăcită vegetal de cel mai înalt grad, vopsită de mine în nuanțe de mahon și stejar
am aplicat un chenar simplu cu câte patru colțare decorative pline în timbru sec pe fiecare scoarță,
o matriță-mandorlă cu Christos Pantocrator în centrul copertei frontale, o matriță cu mănăstirea de unde provine volumul pe spate

iar pe față sub mandorlă și pe cotor, în câmpul II, o matriță cu titlul lucrării în caractere chirilice. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu