miercuri, 28 decembrie 2016

Tractatus Theologico-Diacriticus, Sibiu, 1776, manuscris

Un client mi-a încredințat una dintre cele mai interesante cărți pe care le-am legat până acum: copia manuscrisă a unui tratat teologic unit sibian. 


Tractatus Theologico-Diacriticus. Quatuor Religionum in Transsilvaniae vulgo receptarum, praecipua Capita et Fundamenta complectens...  Auctore Stephano G. Dersi,  Anno Domini 1718”

Nota manuscrisă de dedesubt, în cerneală ferogalică, spre deosebire de cerneala carbonică din restul paginii, este probabil nota celui care a comisionat lucrarea, destul de improbabil a scribului însuși: 

”Ex Libris Alexandri Tar 1776” 

Sute de pagini scrise ordonat, mărunt, cu aceeași grafie, o adevărată minune. Starea de conservare era excepțională, însă lipseau copertele. 


Nu a trebuit să revin deloc asupra cusăturii, care era intactă, doar am atașat un forzaț de hârtie marmorată conformă cu epoca, în culori de ulei. 

Cusătura, realizată pe două fire de cânepă, în patru șireturi, a fost realizată deosebit de atent și bătută cu ciocanul pentru a fi aplatizată, ceea ce indică după toate probabilitățile nu o legătură din piele ci una din vellum, care s-a pierdut sau a fost valorificată ulterior. 


Neavând la dispoziție vellum, am compus o legătură sobră, dar elegantă, de secol XVIII, din singurul material similar întrucâtva pergamentului, disponibil mie: piele de capră tăbăcită vegetal, subțire

trasă pe cotor și încheiată pe plăcuțe, cu decorațiuni simple în timbru sec: un ancadrament occidental (chenar dublu extern, chenar simplu intern, unite cu diagonale) ornat cu un fier aldin plin la fiecare colț. 

Tranșele au fost finisate cât mai puțin, dezinfectate, sigilate și antichizate cu cea mai mică intervenție posibilă. Fiind o lucrare de secol 18, capitalbandurile nu au fost comerciale, ci cusute în ață groasă de in similară celei folosite la coasere. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu