joi, 28 iulie 2016

Oase vechi

În multe privințe, sunt un cocalar pasionat...

Nu nu, nu în sensul pe care îl cunoașem azi, cu manea și mici. Cocalarul era în trecut membrul unei caste speciale de țigani care căutau, curățau și meștereau oase (rrom:”kokalo”=os). Eu doar le colecționez.

Odată cu pierdere meșteșugurilor tradiționale, cocalarii și-au pierdut și mai mult din veniturile și așa modeste, așa că au fost împinși și mai mult la periferia socială. Înainte făceau piepteni sau mânere de cuțit, dar și ustensile necesare altor meșteșugari. 

Una din aceste unelte este osul cizmarului. 
Văzusem mai demult într-o postare a lui Jeff Peachey un astfel de os și m-a surprins că nu am văzut la noi niciodată. Căutând mai multe despre cizmăria și pingelăria tradițională am realizat că nu e de mirare: meșterii cizmari de azi nu ma fac aproape deloc meseria de acum 100 de ani cum este cazul dealtfel și în legătorie. 

Jeff Peachy observă că existau două oase de cizmar, cu forme și utilități diferite: Scratch Bone și Slick Bone. Scratch bone ar fi tradus ca Os-de-zgâriat, și era folosit pentru a marca pielea cu mici zgârieturi făcute cu vârful sau cantul, fără a o înnegri sau a o zgâria efectiv cum este cazul trasoarelor de fier sau sulelor.  Slick bone ar fi tradus ca Os-neted și era folosit maidegrabă pentru fațetat și lustruit.


Am găsit osul de mai sus în târg, alături de alte câteva unelte de cizmărie vechi pe care le voi posta în curând, iar după formă și suprafață este clar un os de zgâriat. 

Sunt interesat de aspectul acesta pentru că uneltele de cizmărie și de marochinărie au fost preluate și adaptate pentru legătorie de către meșterii secolelor trecute. Osul cizmarului este strămoșul direct al fălțuielii. Faptul că fălțuiala are și un vârf pentru marcat, și un cant pentru trasat, și un fund rotund pentru presat și este și lucios peste tot pentru a lustrui, nu poate arăta decât ingeniozitatea legătorilor și dorința lor a a face o unealtă superioară, care să aibă cele mai bune calități atât ale osului de zgâriat cât și ale celui de lustruit. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu