sâmbătă, 26 martie 2016

Cuțite de legătorie!

Gama de produse Arta Cărții este în continuă expansiune și încerc  să fac tot posibilul pentru a putea oferi meșterilor de la noi uneltele necesare legătoriei. Eu nu am avut luxul de a cumpăra tot ceea ce mi-a trebuit dintr-un singur loc, a trebuit deseori să caut produse specifice în mai multe surse iar câteodată, negăsind, a trebuit să improvizez. 

Sper ca eforturile mele prezente și viitoare să ajute pe cei interesați de această meserie cât mai mult.

Acestea fiind zise.. cuțite!!!


Acestea sunt primele modele, urmând pe viitor o serie de cuțite late trase în piele. Toate cele prezentate sunt pe mâna dreptă (pentru dreptaci). Cele pe mâna stângă se vor face la comandă, la același preț. Toate cuțitele sunt ascuțite la un nivel extrem de fin, putând subția nu numai pielea, ci și o foaie de hârtie de scris (80g) fără a o rupe sau a o tăia. În timp voi posta și filmulețe demonstrative pentru a dovedi acuratețea și finețea tăișului. 


Model 1
Cuțit de șerfuit drept
Cuțitul de șerfuit sau șarfmeserul (germ: scharfmesser) este folosit pentru subțierea pielii pe margini pentru a produce un ainșlag suplu și elegant. Modelul drept mai este numit și Englez sau Englezesc. Este extrem de ascuțit și trebuie menținut astfel prin ascuțiri repetate.
35 RONModel 2
Cuțit de șerfuit curb
Cuțitul de șerfuit curb este folosit pentru subțierea pielii pe porțiunea cotorului, forma lui curbă permițând o modulare frumoasă a tăieturii, fără urme longitudinale sau pericol de tăiere din pricina vârfului. Poate fi folosit și pe marginile pielii însă cu o atenție sporită și după un lung exercițiu. Modelul curb mai este numit și Francez, Franțuzesc sau Elvețian. Este extrem de ascuțit și trebuie menținut astfel prin ascuțiri repetate.
37 RON


Model 3
Cuțit de legătorie

Cu mâner full tang sau fără, de lemn, de os, de piele sau de metal, cuțitul legătorului era folosit pentru orice tăiere în atelierul de legătorie înaintea intrării pe piață a cuțitului cu lamă retractabilă (cutter). Deși cutterul are avantajele sale, un set de 3-4 cuțite bine ascuțite sau cel puțin unul este un avantaj imens în orice atelier de legătorie. De la desfacerea vechilor scoarțe, descoaserea atentă a fasciculelor la tăierea hârtiilor, cartoanelor sau croirea pielii, este de neînlocuit. Acolo unde precizia cutterului este dorită, dar nu și lipsa lui de rigiditate la forță, cuțitul legătorului este extrem de util. 
39 RON


Le voi pune în scurt timp și la categoria Unelte pe site. Spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu