joi, 25 februarie 2016

Legătoria de lux: Pielea vopsită

O parte a legătoriei tradiționale de lux include lucrul cu pielea crust. Pe lângă poleirea simplă cu folio și toate înfrumusețările care sunt la îndemâna oricărui meșter cu materialele potrivite, legătoria de lux folosește piei rare, piele vopsită și aur veritabil. 

Mai jos avem exemplul unei Biblii legate într-o astfel de piele, vopsită în atelier. 

Pornim de la o piele crust, adică o piele tăbăcită vegetal, nu cu crom. Aceasta ia mult mai mult timp să fie tăbăcită și nu conține acid sufluric, atât de dăunător legăturilor pe termen lung. Este o piele de capră de cea mai bună calitate, toscană, suplă, subțire și tare, dură, dar maleabilă când este udată. Putem recunoaște crustul veritabil prin următoarele caracteristici: 
-frecat cu un material textil produce un luciu foarte frumos și puțin întunecat
-orice presiune lasă o urmă
-orice semn făcut cu unghia sau fileta rece sau fălțuiala lasă o urmă fizică, întunecată, ca arsă.
-absoarbe apa și lichidele în genere.

Piele tăbăcită vegetal tip crust

Absorbanța fac această piele ideală pentru legătoria de lux, putând primi cu ușurință vopselurile. Mai jos avem două vopsele naturale, obținute prin macerarea cojilor anumitor copaci și produse secundare vegetale. Nu voi dezvălui identitatea culorilor mele, însă pot spune că cele mai întâlnite sunt culorile fermentate din nuc, stejar, cireș, paltin, prună neagră, cocchineal și indigo.

Recipiente cu vopsele vegetale

Fiind deosebit de absorbantă pielea, vopseaua trebuie întinsă extrem de rapid și uniform, pentru a nu lăsa urme de aplicație. 

Prima aplicație: Baza

A doua aplicație: Nuanțarea

A treia aplicație în faza udă: Împestrițarea

A treia aplicație, uscată și ușor lustruită

Odată uscată, se folosește pentru legatul cărții la fel ca orice piele, se imprimă, în cazul nostru în timbru sec și se sigilează culoarea cu o substanță grasă. Din nou, nu voi dezvălui rețeta mea, însă de obicei se folosește untura de vițel sau de alt animal, ceara de albine, ceara de parafină, ceara de carnauba, ceara de palmier, stearina sau lanolina, fie de sine stătătoare fie în mixturi de diverse proporții.

Un comentariu: