vineri, 23 mai 2014

Restaurare: Războiul Oriental Ilustrat

De fapt, Resbelulu Orientale Ilustratu, cam complicat cu limba română cu grafie timpurie.
Volumul de față a fost adus de unul din clienții fideli ai atelierului, alături de un altul pe care îl voi arăta într-o postare ulterioară. 

 

Puțin terfelit de vreme dar în condiții bune, cartea a fost recondiționată amator, lipindu-i-se bucăți de hârtie ieftină roșie la cotor și colțuri pentru a arăta ca o carte legată în jumătate.


  Cartea a fost tipărită în Graz, în condiții excelente, însă de-a lungul vremii, cum este și normal, lucrurile au degenerat: paginile s-au mișcat de la locul lor din pricina utilizării...

   

 

...paginile au fost deasemenea murdărite de manipularea improprie, praf, creion și de fenomenul numit ”foxing” (pătarea roșiatică)......articulațiile cărții au cedat... 
...iar cleiul de la cotor, mult prea rigid și lipsit de orice flexibilitate, a crăpat în fâșii longitudinale, paralele cotorului.

Asta ca să nu mai vorbim de încercările extrem de rudimentare de a repara filele rupte și hărțile, cu o bandă de hârtie groasă, lipsită de transluciditatea hârtiei japoneze, lipită cu un adeziv încăpățânat.


În cele din urmă, mi-am făcut curaj și am început să demontez coperțile, să despart filele în caiete...iar apoi să separ filele intacte de cele care trebuiau reparate... 


...precum cele lipite cu hârtie albă de proastă calitate.Fiecare caiet (fascicul) avea câte o gravură atașată, fiecare realizată cu grijă, cu scrisul caligrafiat, de mână. Aț fi vrut să fotografiez tot, însă timpul era o problemă și ilustrațile erau vreo 50-60.

După coasere:

După tăiere: După rotunjire și baterea falțului:
Rezultatul final, în următorul post. Se pot încărca greu postările cu multe imagini.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu