marți, 30 iulie 2013

Tipuri de cotor

Pentru a veni în spijinul celor indeciși și pentru a simplifica procesul de alegere al unui tip de legătură, am decis să fac designul a opt tipuri de cotor practicate în atelierul Arta Cărții. Denumirile specifice și designul îmi aparțin, la fel și imaginile. Rog a nu fi folosite fără consimțământul meu.
 
          Tip 1:                        Tip 2:                        Tip 3:                     Tip 4:
       Simplu                           Buget                         Monastic                Sobru
         Tip 5:                      Tip 6:                      Tip 7:                   Tip 8:
       Secco                        Nobil                         Deluxe                RoyalTip 1: Blanc. Acest tip de cotor este cel mai simplu, este rotund, neted, fără binduri, fără decorațiuni și fără scris.

Exemplu real
 

Tip 2: Buget. Cotorul este neted, fără binduri și ornamente, doar cu autorul și titlul în folio pe verticală.

 Exemplu real


Tip 3: Monastic. Este inspirat din legăturile monastice (ale călugărilor). Cotorul este lipsit de orice ornamentică și litere, doar cu binduri.


 
Tip 4. Sobru. Acest tip de cotor este simplu, elegant și auster totodată, fiind compus cu binduri și câmpuri goale, înafara celor două câmpuri care conțin autorul și titlul.

 Exemplu real


Tip 5. Secco. Binduri, ornamente și linii în sec (doar în relief, fără folio), cu titlul și autorul în două câmpuri.


 
Tip 6. Nobil. Acest cotor este decorat cu binduri, două câmpuri cu numele autorului și titlul, restul câmpurilor fiind decorate cu câte un fleuron central (ornament geometric sau floral).

 Exemplu real


 Tip 7: Deluxe. Este o variațiune a celui precedent, diferența fiind liniile aurii ce delimitează fiecare bind.

 Exemplu real


Tip 8: Royal. Este cel mai complex tip de cotor și cel mai ornamentat: este decorat cu binduri liniate în auriu, titlu și autor în două câmpuri iar câmpurile intermediare sunt ornamentate în plin: un fleuron central și câte patru fleuroane simetrice în colțuri.

 Exemplu real


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu