marți, 21 mai 2013

Echipament nou!

Grație unor oameni deosebiți, am acum încă două piese fantastice în atelierul meu.
Primul este un om interesat de ceea ce fac și cu care voi colabora pe termen lung, care va rămîne însă anonim, iar al doilea este meșterul Adrian Ghețea. 

Prima piesă este un papșer de 75 de cm:


L-am cumpărat de la domnul Ghețea înainte de Paște, iar dumnealui a avut destulă grijă să îl păstreze în stare foarte bună, să îi ascută cuțitele și să îi dea un strat profesionist de vopsea.


Majoritatea oamenilor confundă papșerul cu ghilotina, ceea nu ne este în întregime corect.
 În timp ce papșerul are o lamă cu un singur punct de rotație, ghilotina are o lamă prinsă în partea superioară. Papșerul este acționat numai manual și taie cartonul sau hârtia progresiv, ca o foarfecă, în timp ce ghilotina poate fi atât manuală cât și automată și face o singură tăietură pe toată lățimea. 
 O altă diferență este aceea că lamele sunt ascuțite diferit. Ghilotina are o lamă lată extrem de bine ascuțită care exercită o presiune uniformă, în timp ce papșerul are două lame (una mobilă, cu mâner, una fixă, prinsă de masă) care acționează ca o foarfecă, însă sunt ascuțite puțin, la un unghi de 60 de grade. 

Ultima dintre diferențe este bineînțeles, folosirea. Ghilotina poate tăia corpul de carte sau teancul de foi deodată, în timp ce papșerul poate tăia cartonul (mucavaua) foaie cu foaie și hârtia în cantități mici (între 3 și 15 foi, în funcție de gramaj). Nu se recomandă tăierea mucavalei la ghilotină prea des sau dacă se poate, deloc, deoarece în multe cazuri aceasta poate conține în compoziție corpusculi abrazivi de substanțe dure, precum cenușă sau nisip fin, care în timp pot afecta lama acesteia. Lama unui papșer va tăia destul de bine și după o eventuală tocire mecanică de pe usma nisipului, și dealtfel și ghilotina va tăia bine, însă mocirea sau ciobirea lamei va produce efecte inestetice dacă obiectul tăiat este tranșa unei cărți, sun forma unor canale transversale înclinate. Celălalt obiect este însă în întregime datorat domnului Ghețea:


O minunată presă orizontală, realizată în întregime de domnia sa. 
Numită în engleză lying press, este o presă menită să ofere acces pe rând la fiecare din tranșele cărții (pentu tăiere, finisare și eventual, aurire, adică executarea goldșnitului) sau la cotor. Cotorul se poate rotunji și bate pe această presă, pentru a crea falțul (o turtire rotundă a cotorului blocului de carte, în formă de ciupercă).


Partea de sus, presa, are două platane fixe din esență tare, și una mobilă, acționată de o roată (volan) care ghidează șurubul (șpinglul). Masa e destul de rezistentă și ușoară, din brad


 Deasemenea, este prevazută cu două pies mobuile, numite șlipsuri, cu un unghi înclinat la 45 de grade și căntuite cu platband de oțel, pentru baterea falțului (despre acest subiect în alt post), dar și mai frumos este faptul că este mobilă, putănd fi ridicată și strânsă pe verticală, ca o presă normală!

Pentru cine este interesat de așa ceva, domnul Ghețea așteaptă comenzi, îl recomand cu mare căldură!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu