marți, 29 mai 2012

Despre Pergament (Video)

 Manuscris anluminat englezesc, pe pergament.

Pentru clarificare, pergamentul nu este hârtia de calc, folosită de gospodine la copt sau de arhitecți pentru copiat și nici hârtia normală muiată în cafea și arsă pe margini.

Dacă ați văzut vreodată un film de capă și spadă în care vreun tiran mânios rupe un pergament, ar fi cazul să regândiți problema. 

Pergamentul nu se rupe la fel de repede. Este pielea uscată a unui animal, cel mai probabil bovină, ovină sau caprină, iar ruperea lui ar pune în dificultate și cel mai puternic om. Încercați să rupeți o folie groasă de  plastic. Felicitări, e puțin mai greu de atât...

M-am gândit să grupez aici câteva clipuri despre pergament, un material fără moarte (până acum) folosit de la sfârșitul Antichității până la apariția hârtiei pentru a înregistra ecourile trecutului. Cum arată, cât ține, cum se cum se face, în cele ce urmează.

În primul rând, clipul lui Phil Pirages despre pergament (vellum) în cărți și manuscrise, cu exemple absolut fabuloase.Al doilea clip este din seria Dirty Jobs, în care Mike intră cu cizmele în fabricarea propriu-zisă a pergamentului, iar al treilea clip, ceva mai măricel decât ultimul, de la How  it s made, se preocupă ceva mai mult  cu procesul de manufactură.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu