luni, 28 noiembrie 2011

Prima carte de colecție
Bun, poate nu o raritate sau o piesă râvnită de colecționari, dar totuși prima mea achiziție de acest gen. Poemele lui Goethe într-o frumoasă ediție Fraktur (gotică) publicată de J. G. Cotta'schen Buchhandlung în Stuttgart, în anul 1868. 

Arată ca trecută prin multe maini și citită ades, așa cum orice carte de poeme ar trebui să arate. Când voi fi destul de sigur pe mine însumi cu bisturiul și siguranța mâinii, am să încerc să îi refac balamaua și legătura. 

 

Nu prea mare, dar nici foarte mică, acest volum m-a impresionat prin prețios. Arăta deosebit, era veche și costa în 2003 doar 30000 de Lei. Am luat-o dintr-un anticariat de la Universitate, era uitată prin rafturile destinate bibliofililor.

Pânză verzui-cenușie cu motive aurite. Și acum sunt strălucitoare.Detaliu colț

Detaliu centru

Detaliu panou central

Detaliu cu titlu, parțial ilizibil (pentru mine cel puțin)

Cotor

Cotor superior

Cotor mijloc

Cotor inferior

Spate. 

  
 Aurită pe laterale.


Pagina de titlu


Text Fraktur, caractere gotice, după moda vremii.
  
Text, detaliu
Ceea ce mă surprinde plăcut sunt micile detalii care spun povestea fiecărui volum. Cartea de față a avut mai mulți proprietari bănuiesc, însă doi și-au lăsat amprenta în mod vizibil.

Pe pagina de titlu, foarte finul timbru sec ne spune că a aparținut celebrului avocat și senator Petre Măinescu, din Craiova.

Iar ascunsă pe o pagină aleatorie, cu creion chimic, se poate distinge o semnătură foarte îngrijită și deosebit de frumoasă al cărui proprietar încă nu l-am cercetat pre bine: Schweitzer Josef, și data de 25 Februarie 1917.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu